Wie zijn wij?

Stichting Autsider heeft ten doel het met elkaar in contact brengen van mensen uit het autismespectrum, tevens ondersteunend te zijn bij de problematiek ontstaan door deze handicap en voorts al het geen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Stichting Autsider is ingeschreven in het handelsregister te Groningen K.v.K. nummer: 02072886

De naam Autsider is uniek en komt alleen toe aan Stichting Autsider deze bij haar activiteiten te voeren.

De stichting tracht haar doel ondermeer te verwezenlijken door:

  • Het geven van algemene informatie via deze website en individuele via het contactformulier
  • Het runnen van het forum, het partnerforum en een chatkanaal

Een stukje geschiedenis van Autsider

Wat er allemaal vooraf ging in de afgelopen jaren tot de huidige stichting:

Het begon bij een jongeman op kamers die zijn eigen pc had. Internet was nog geen hype. Internet: tjonge hij kon ineens zomaar iets uit Amerika bekijken, chatten met mensen heel ver weg. Al gauw was zijn interesse voor dit medium gewekt.

Hij had de diagnose Asperger, maar herkende zich er deels toch niet in. Tja, op sommige punten wel, maar op andere punten weer niet: Is hij nou zo anders? Is hij een nul op sociaal opzicht? Kan hij geen gastheer in de horeca zijn? Enkele vragen waar dus geen antwoord op te vinden was. Hij vond een Nederlandstalige mailinglijst op het internet waarop je kon discussiëren over autisme en aanverwante vormen in het spectrum.

Een vreselijk woord autisme, dat zo ver van hem af stond. Hij wilde er niets mee te maken hebben. Autisten waren toch van die zwaar gehandicapten? Maar al gauw vond hij herkenning en kreeg hij vrienden via de mailinglijst. Zo begon zijn leefwereld te groeien.

In deze zware periode was het contact met mensen via het internet heel fijn. Hij merkte dat hij door zijn contacten via Internet meer kennis had dan zijn hulpverleners. Slechts op Engelstalige sites kon je antwoorden vinden op vragen waarop zij geen antwoord hadden!

Verder op zoek naar antwoorden richtte hij 'De Nederlandse Asperger Homepage' op. Vreselijk om nu terug te zien hoe het er in het begin uit zag, maar er was zeker behoefte aan. Zo kwam hij met veel meer mensen in contact. Zoals Martijn Dekker, waarmee een nieuwe mailinglijst werd opgericht alleen voor mensen met autisme en aanverwante stoornissen. (De oude lijst was ook voor hulpverlening en ouders) De @s-kring. Met de website stond hij er echter wel alleen voor en dit was op den duur bijna niet vol te houden vanwege de populariteit.

Hij kreeg een nieuwe, aangepaste diagnose: PDD-NOS. Weer een lading vraagtekens... Hij zei vaarwel tegen de hulpverlening, was 19 jaar en hij kende zichzelf, dacht hij, door en door. Nadat hij eindelijk wat grip op zijn leven begon te krijgen, ging hij weer verder. Er zouden nog genoeg problemen op te lossen zijn.

De ultieme wens om een soort "deur" te creëren waaronder men alles kon vinden over autisme en het in contact komen met elkaar. Al op 5 augustus 1999 was het logo (sinds 2017 niet meer in gebruik) en de naam ontstaan. Na maanden te hebben gemaild met diverse mensen om het idee te verkondigen, ging het dan eindelijk gebeuren. De oprichting moest goed verlopen. Samen met 3 mensen, waaronder 2 mensen met een eigen Internetpagina. Ben Groenevelt (Autisme E-zine) en Martijn Dekker (mailinglijsten).

Een zelfstandig domein was sowieso aan de orde. Het moest een onafhankelijke plek zijn waar niet één persoon veel persoonlijke invloed op zou hebben. Ook moest het buiten de grenzen van Nederland gaan voor alle Nederlandstaligen. Kortom www.autsider.net zou ontstaan.

Veel voorbereidende werkzaamheden zorgden er voor dat we in februari 2000 van start konden met een gesponsord domein en de domeinnaam. In maart was de officiële opening. Na een jaar dat zeker anders liep dan gewild waren er 21 duizend hits op de site. Tijd om dingen nog professioneler aan te pakken. Op 21 februari 2001 werd dan ook de Stichting Autsider, te Haren opgericht.